Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
500g białego sera półtłustego
0,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18% lub 24%
4 żółtka
duży cukier waniliowy
czubata łyżeczka sody
1,5 łyżki octu
Ser zmielić, można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na wysokość ok 1cm, szklanką wyciąć krążki i za pomącą kieliszka lub nakrętki zrobić w środku dziurki. Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu można posypać cuktrm pudrem. Z przepisu wychodzi około 70 sztuk.
Sekretem idealnych oponków (oponek?) jest odpowiedni ser. Gotowy twaróg sernikowy w wiaderku może i oszczędzi nam trochę czasu, ale jest zbyt wodnisty i ciasto będzie miało inną strukturę, nie będzie już takie puszyste. Ja kupuję twaróg w postaci krajanki który jest zbity i mocno odciśnięty i sama go mielę.
Oponki to dla mnie taki smak dzieciństwa. Pamiętam jak przygotowywałam je z babcią, najbardziej lubiłam małe kulki które zostawały po wykrojeniu dziurek i zawsze chciałam żeby było ich najwięcej.
Co pysznego przygotujecie na Tłusty Czwartek?
PozdrawiamKarola
Wyglądają wspaniałe :) Oj zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, wyglądają tak, że aż ręka się do nich wyciąga :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness :)
Najlepsze oponki robi moja mama! Chyba każdy ma w rodzinie taką osobę, która w kuchni tworzy magię:) W dzisiejszych czasach aż nie wypada podawać dzieciom oponek, bo przecież wszystko powinno być bez tłuszczu soli cukry a najlepiej wszystkiego! Kurcze, narobiłaś mi ogromnej ochoty:)
OdpowiedzUsuńMiałam takie oponki w weekend, uwielbiam je! A NA tłusty czwartek planuję tradycyjne pączki :)
OdpowiedzUsuńSuper ;) Będziemy robić ;)
OdpowiedzUsuńale smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie... aż głodna się zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie jutro takie :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze oponki robiła moja ukochana babcia. Potem żadne mi już tak nie smakowały...
OdpowiedzUsuńMoja mama robi bardzo dobre oponki, są bardzo puszyste jak pączki:) i zawsze mi mówi tylko nie dodawaj octu żeby twarde nie były.
OdpowiedzUsuńwyszły przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńNa portalu www.twardy-orzech.pl widziałam wczoraj identyczny przepis. Chyba ktoś się tobą zainspirował. Ale to fajnie z resztą bo przepis jest godny polecenia go dalej :D
OdpowiedzUsuńO i nawet tu znajdę jakieś ciekawe przepisy na fajne przekąski słodkie na święta, coś takiego muszę zrobić sobie. Super, przepis bardzo proste i fajne. Podoba mi się super.
OdpowiedzUsuń