Przepis na idealne oponki z serem

Tłusty Czwartek już niebawem i można sobie tego dni pozwolić na odrobinę rozpusty. Dziś zdradzę Wam przepis na idealne oponki z serem. Przepis ten jest ze mną od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Oponki wychodzą puszyste, miękkie i nawet drugiego dnia smakują wyśmienicie. Jeśli jesteście ciekawe zapraszam dalej...
przepis na oponki z serem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
500g białego sera półtłustego
0,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18% lub 24%
4 żółtka
duży cukier waniliowy
czubata łyżeczka sody
1,5 łyżki octu

Ser zmielić, można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na wysokość ok 1cm, szklanką wyciąć krążki i za pomącą kieliszka lub nakrętki zrobić w środku dziurki. Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu można posypać cuktrm pudrem. Z przepisu wychodzi około 70 sztuk.
Sekretem idealnych oponków (oponek?) jest odpowiedni ser. Gotowy twaróg sernikowy w wiaderku może i oszczędzi nam trochę czasu, ale jest zbyt wodnisty i ciasto będzie miało inną strukturę, nie będzie już takie puszyste. Ja kupuję twaróg w postaci krajanki który jest zbity i mocno odciśnięty i sama go mielę.
przepis na oponki z serem


Oponki to dla mnie taki smak dzieciństwa. Pamiętam jak przygotowywałam je z babcią, najbardziej lubiłam małe kulki które zostawały po wykrojeniu dziurek i zawsze chciałam żeby było ich najwięcej.
Co pysznego przygotujecie na Tłusty Czwartek?
Pozdrawiam
Karola

INSTAGRAM   /   FACEBOOK   /   BLOGLOVIN

12 komentarzy

  1. Wyglądają wspaniałe :) Oj zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, wyglądają tak, że aż ręka się do nich wyciąga :D Pycha :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze oponki robi moja mama! Chyba każdy ma w rodzinie taką osobę, która w kuchni tworzy magię:) W dzisiejszych czasach aż nie wypada podawać dzieciom oponek, bo przecież wszystko powinno być bez tłuszczu soli cukry a najlepiej wszystkiego! Kurcze, narobiłaś mi ogromnej ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam takie oponki w weekend, uwielbiam je! A NA tłusty czwartek planuję tradycyjne pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ;) Będziemy robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega apetycznie... aż głodna się zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze oponki robiła moja ukochana babcia. Potem żadne mi już tak nie smakowały...

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama robi bardzo dobre oponki, są bardzo puszyste jak pączki:) i zawsze mi mówi tylko nie dodawaj octu żeby twarde nie były.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny
Uwaga: komentarze z linkami będę usuwane, mój blog to nie miejsce na reklamę.

Pozdrawiam:)

SZABLON BY: PANNA VEJJS.